|
|
|
|
brudi666
Dołączył: 09 Lut 2006
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kwilcz - Wielkopolska
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Pią 4:52, 10 Lut 2006 Temat postu: Żywienie Legwana Zielonego |
|
|
Właściwa dieta jest podstawą udanej hodowli. W hodowli Legwana zielonego staramy się, aby 60-80% pożywienia stanowiły rośliny zielone, a uzupełnienie (20%) dodatki owocowo-warzywne. Do najcenniejszych roślin w karmieniu legwanów należą: mniszek lekarski wraz z jego kwiatami, lucerna, babka lancetowata i zwyczajna, jasnota, liście roślin strączkowych, cukinii, rzodkiewki, koniczyna, liście chrzanu, szczypiorek, koperek, zioła ( melisa, mięta, bazylia, kolędra) płatki kwiatów goździka, stokrotki oraz róży, liście krzewów i drzew owocowych, oraz niektórych drzew liściastych. Możemy podawać również w mniejszych ilościach bób, dynię, fasolę szparagową, groszek zielony, mieszankę tartej marchwi z płatkami owsianymi i kiełkami. Jako uzupełnienie szczególnie w porze zimowej stosować możemy skiełkowane ziarna i nasiona: lucerny, pieprzycy, słonecznika, fasolki munguskiej, rzodkiewki, rzeżuchy, soczewicy, siemienia lnianego, pszenicy itp. Pokarmy o niekorzystnej proporcji wapnia do fosforu powinny stanowić tylko dodatek. Do grupy tych pokarmów należą: jabłka, melony, banany, gruszki, papryka (nie ostra) i pomidory. Ich walory możemy podnieść przez dodanie preparatów wapniowych. Bez obaw (z zachowaniem odpowiednich proporcji) możemy podawać także owoce papai, jeżyn, malin, truskawki, kiwi, winogrona, figi, pomarańcze ( cytrusy w małych ilościach). Patrz tabele.
Przy zbieraniu roślin zielonych musimy zachować ważną zasadę: rośliny zbieramy minimum 100 metrów od ruchliwej ulicy.
Należy unikać roślin trujących takich jak: bluszcz, wilcze łyko, tojad, konwalie oraz części roślin psiankowatych, czyli ziemniaków, pomidorów i papryki
Błędna dieta z użyciem produktów pochodzenia zwierzęcego (białka zwierzęcego) może być przyczyną poważnych chorób np. MBD i skazy (dny) moczanowej. Legwany karmione dużą ilością białka zwierzęcego rosną szybko, ale żyją krótko!
Karma zimowa
Gorzej problem karmienia przedstawia się zimą. Sałata , kapusta pekińska , brokuły to często podawane zimą pokarmy, ale nie powinny mieć dużego udziału w zimowej diecie legwanów.
Przed nastaniem tego trudnego dla naszych podopiecznych okresu warto pomyśleć o domowej uprawie roślin strączkowych, ziół, kiełków. Nasiona różnych odmian fasoli szybko wypuszczają pędy, na których pojawiają się dorodne liście. To samo dotyczy ziół. Dobrym miejscem do uprawy są skrzynki po kwiatach balkonowych, których na ogół pozbywamy się zimą. Do wilgotnej ziemi sadzimy nasiona na głębokość ok. 1-2cm w ilości odpowiedniej do wielkości doniczki lub skrzynki. Dbając o wilgotność już po 4-5 dniach można zbierać pierwsze plony. W międzyczasie trzeba pomyśleć o kolejnym pojemniku z nasionami, aby utrzymać ciągłość zbiorów. Takie liście i pędy, które też wykorzystujemy są doskonałą odmianą zimowej diety. Uzupełnieniem i to bardzo wartościowym są również kiełki np. lucerny (Alfalfa), rzeżuchy, słonecznika, fasolki munguskiej, soczewicy, gorczycy, soji, rzodkiewki. Mają one wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Procesy chemiczne i związane z nimi zmiany w kiełkujących ziarnach następują szybko, zawartość witamin wzrasta wielokrotnie w ciągu kilku dni. W zależności od natężenia światła, temperatury oraz rodzaju nasion kiełki nadają się do spożycia po 2-7 dniach.
Najodpowiedniejszym naczyniem do kiełkowania jest kiełkownica dostępna w sklepach ze zdrową żywnością. Tam można również zaopatrzyć się w nasiona do wysiewu kiełków. Można też wykorzystać różnego rodzaju plastikowe, dość płytkie pojemniki, do których wsypujemy nasiona i 1-2 razy dziennie je przepłukujemy. Muszą być nakryte, ale niezbyt szczelnie.
Dopływ powietrza musi być zapewniony. Należy pamiętać, aby kiełki nie były zanurzone w wodzie, a tylko nią nasączone i wilgotne. Nie należy też sypać grubych, nakładających się warstw.
W zimowej diecie ważniejszą rolę niż w letniej odgrywają również warzywa i owoce, których udział jest na ogół zwiększony. Muszą być dokładnie umyte, pokrojone na kawałki odpowiednie do wielkości pyska naszego legwana (jaszczurki te nie gryzą lecz połykają jedzenie) lub potarte . Takie warzywno-owocowe sałatki są chętnie zjadane i można przemycać w nich witaminy oraz preparaty wapniowe, o których nie należy zapominać. Owoce w formie suszonej są również chętnie zjadane i dostarczają cennych witamin i mikroelementów (morele, figi, pigwy). W sklepach pojawiły się granulaty przeznaczone dla młodych legwanów jak i dorosłych. Są mieszaniną nasion, liści, pędów, korzeni, warzyw i owoców. Stosując je według sposobu opisanego na opakowaniu są dobrym uzupełnieniem jadłospisu naszych pupili.
Problem podawania białka zwierzęcego budzi nadal kontrowersje i osoby (oraz legwany), które nie chcą rezygnować z tego rodzaju pokarmu powinny się ograniczyć do podania gotowanego jajka (wraz z żółtkiem) co3-4 tygodnie, młodym i ciężarnym samicom świerszczy w niewielkich ilościach lub np. mrożonego, mysiego noworodka. Nie jest to jednak konieczne, aby utrzymać nasze zwierzę w zdrowiu i dobrej kondycji. Biały ser jest nieporozumieniem w jadłospisie roślinożernej jaszczurki i nie powinno się go podawać. Zastąpić go może serek sojowy Tofu, bez dodatków soli, oleju i innych przypraw - naturalny.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez brudi666 dnia Pią 5:00, 10 Lut 2006, w całości zmieniany 2 razy
|
|